PYROTEKNIKSÖK

 

För en ökad säkerhet under fotbollsmatcher och andra publika evenemang erbjuder vi sök med pyroteknikhundar.

 

Vi var de första i Sverige, att utbilda ett par av våra hundar till operativa pyroteknikhundar. Intresset för dem har visat sig vara stort även internationellt.

 

I Sverige är det förbjudet att ta med sig pyrotekniska effekter in på arenorna. Vi tog därför fram både hundar och metoder avseende denna säkerhetsrisk och under perioden 2005-2008 arbetade vi operativt för alla de allsvenska lagen på västkusten och med ett nästintill 100-procentigt resultat i att förhindra användandet av pyroteknik på plats. Vi har under den senaste tiden arbetat för att förankra en standard som ska gälla för pyroteknikhundar under idrottsevenemang och andra publika tillställningar.

 

Pyroteknikhunden söker efter pyrotekniska effekter som exempelvis nödbloss (bengaler), rökfacklor och smällare. Användandet av dessa produkter har ökat markant under de senaste åren bland fotbollssupportrarna. Problemet är inte bara att klubbarna får betala höga bötesbelopp för varje effekt som tänds, det innebär även en stor säkerhetsrisk för både spelare och för publiken.

 

Söket bedrivs både inne på arenan och i anslutning till entrén, där hundarna söker av den publik som passerar. Den metod vi utvecklat har visat sig mycket effektiv och är ett fördelaktigt sätt att arbeta på vid arenasök. Vår målsättning är därför att metoden vi försöker implementera som standard, ska leda till ett ökat användande av pyroteknikhundar och till större säkerhet för besökarna.

 

 

© Copyright HundProfil 2016 Logga in